zij lacht retraite

Van vrijdag 20 t/m zondag 22 maart* willen we ons met zoveel mogelijk vrouwen verbinden aan de zusters Benedictinessen van de Onze Lieve Vrouwe Abdij in Oosterhout. Hoe? Door ons op dezelfde tijden thuis terug te trekken in de stilte, en te bidden. 

de stilte opzoeken

ik doe mee!

Start: vrijdagochtend 20 maart
Einde: zondagavond 22 maart*


*donderdagavond 19 maart bereid je je alvast voor.

bewust de stilte inbouwen

Onrust en lawaai is overal. Zeker nu. En geen kloostermuur houdt dat tegen. Toch is het goed om stilte in te bouwen, want wie leert luisteren kan onrust een plaats geven. In orde en regelmaat hervind je rust en ritme. We leren eenvoudiger worden, om te zien waar het leven echt om gaat. 

ik doe mee!

dagorde

Vigilie 
Lauden 
Eucharistie 
Middagdienst
Vespers
Completen 

Ik doe mee!

6.00 uur
7.30 uur
9.30 uur
14.00 uur
17.00 uur
20.15 uur

In de Onze Lieve Vrouwe Abdij zijn er zes vaste (gebeds)diensten op gezette tijden. Dat klinkt misschien veel, maar je zult merken dat dit je dag ritme en rust zal geven. Op vaste tijden volgen we met elkaar lezingen uit de liturgie van het klooster. Deze gedeelten worden dit weekend over de hele wereld gelezen en verbinden ons met de wereldkerk, de zusters uit de Onze Lieve Vrouwe Abdij en de tientallen andere vrouwen die met deze Zij Lacht Retraite meedoen.

We organiseren deze Zij Lacht Retraite, omdat we eigenlijk dit weekend een Zij Lacht Kloosterweekend in de Onze Lieve Vrouwe-abdij in Oosterhout gepland hadden. For obvious reasons gaat dit niet door. Gelukkig bedachten we een mooi alternatief: een stilteweekend in je eigen huis. 

Het is makkelijk om in deze tijd te vervallen in een patroon van niets doen en een beetje hangen. Door de structuur van verschillende gebedsdiensten op een dag aan te houden, zul je zien dat je dit patroon doorbreekt.

Ik doe mee!

“GEZIEN DE DRUKTE EN HET LAWAAI VAN ONZE TIJD, GELOOF IK DAT HET ‘T WAARD IS OM OP ZOEK TE GAAN NAAR ‘EILANDJES VAN RUST’ WAAR JE GODS NABIJHEID KUNT ERVAREN.” 
- SUSANNA BIGGER

Veelgestelde vragen

kan ik de retraite ook
later doen?

Ja, je kunt het e-book dan nu alvast bestellen, en een andere keer drie dagen inplannen waarop je de retraite wilt doen. Let wel: de lezingen uit het e-book staan voor iedere dag van 20-22 maart vast. We volgen het leesrooster van de Katholieke kerk.

Veelgestelde vragen

Kan ik de retraite het beste alleen doen of met iemand samen?

Het is de bedoeling dat je de retraite in je eentje doet. Wel raden we aan om een buddy te zoeken, zodat jullie elkaar op afstand kunnen supporten. Hierover lees je meer in het e-book.

Veelgestelde vragen

Wat als ik een dienst mis?

Geen probleem. Je kunt deze overslaan, of je kunt ervoor kiezen om deze op een ander moment in te halen. Houd in je achterhoofd dat de zusters in het klooster op de aangegeven tijden de diensten volgen. 

Veelgestelde vragen

ik wil wel meedoen, maar vind 6.00 uur te vroeg. is dat erg?

Nee hoor. We moedigen je echt aan om drie dagen te proberen 's ochtends vroeg te bidden, maar mocht dit je echt niet lukken, dan kun je ook aansluiten vanaf de tweede dienst. 

Wat krijg je?

€14,95


Overdenkingen en gebeden van de zusters Benedictinessen uit Oosterhout
Uitgeschreven gebeden voor de ochtend en avond
Uitleg over de verschillende gebedstijden
Verdieping door middel van een uitgeschreven Lectio Divina
Een afspeellijst met bijpassende muziek
... en meer!

ik doe mee!

Per verkocht e-book doneren we €3 aan de Onze Lieve Vrouwe-abdij in Oosterhout. Zij lopen op dit moment veel inkomsten mis omdat hun gastenhuis gesloten is. Op deze manier hopen wij hen financieel te kunnen bemoedigen.

© zij lacht, 2020  |  foto's door inge kooiman