menu

menu

Mandy

1 januari 2018

Wat zijn jouw verlangens voor 2018?

Lieve vrouw, gezegend nieuwjaar! Wat fijn dat je er ook dit jaar weer bij bent. Dat je ervoor gekozen hebt om de eerste dag van 2018 te starten met een overdenking. Misschien wat vermoeid van de afgelopen nacht, maar hey, je bent er! Welkom. Welkom in het nieuwe jaar. Heb jij voornemens voor het 2018? Ik neem je mee naar een gewoonte die ik al een aantal jaren heb: mijn verlangens voor het nieuwe jaar opschrijven.

Het is zo gemakkelijk om een nieuw jaar te zien als de wereld na een heftige sneeuwstorm. Wit, onaangetast, perfect. Álles is mogelijk. Ken je dat? Alsof je een prachtig schilderij mag maken en het is hélemaal aan jou. Ik vind dat echt een heerlijk gevoel (niet dat ik kan schilderen…). Dat ‘alles is mogelijk!’-gevoel is ook de basis voor alle goede voornemens die elk jaar hun intrede doen. Dit jaar wordt echt anders. Nee, maar écht!

Goede voornemens zijn meestal niet zo’n succes

Wat de klap extra zwaar maakt als je erachter komt dat dit jaar niet zo gek veel van vorig jaar verschilt en voornemens houden nog nét zo moeilijk is. Goede voornemens zijn voor de meesten onder ons dus niet zo’n succes. Maar ik heb voor mezelf iets vergelijkbaars gevonden dat helpt om langer dan alleen in januari met groei bezig te zijn – want dat is waar voornemens eigenlijk om gaan.

Een nieuw jaar: tijd om te reflecteren

Ik heb er de afgelopen jaren een gewoonte van gemaakt om aan het begin van een nieuw jaar te reflecteren: hoe kijk ik terug op het afgelopen jaar en wat zijn mijn verlangens in dit nieuwe? Met verlangens bedoel ik hier overigens wel dat ze in lijn zijn met wat de Bijbel zegt – geen ‘slechte’ verlangens. Verlangens staat hier eigenlijk voor de vraag ‘hoe wil ik groeien?’. Het heeft te maken met deze uitspraak uit de gelijkenis van de wijnstok en de ranken:

“Het eert mijn Vader als er veel vrucht aan jullie groeit. Het laat zien dat jullie mijn leerlingen zijn.”
(Johannes 15:8, BasisBijbel)

Ik weet dat God het heel belangrijk vind dat wij groeien, dat wij steeds meer op Jezus gaan lijken. Door aan het begin van het jaar met een kladblok voor je neus te gaan zitten kun je, sámen met God, bewuster naar dat doel toewerken. Wat vind je op dit moment belangrijk in je leven? Wat zou je belangrijker moeten vinden? Naar welke goede dingen verlang je en hoe kun je die dingen stimuleren? Strookt het met wat God belangrijk vind en in de Bijbel zegt dat Hij voor ons wil? Dit verschilt enorm per persoon en per (gezins)situatie. Hoe tof is het dat we daar samen met God een weg in kunnen en mogen vinden!

Hoe zou jij je leven willen leiden?

Je kijkt zo met een flinke dosis intentie naar hoe je je leven leidt en hoe je het zou wíllen leiden en je maakt het daarmee makkelijker voor jezelf om grotere en kleinere doelen te stellen. Zo zou je bijvoorbeeld verlangens uit kunnen spreken om meer tijd voor anderen vrij te maken of minder tijd met je telefoon door te brengen. Je hebt vast een aantal gewoontes die je graag naast je neer wil leggen of waar je juist meer tijd aan wil besteden. In mijn geval zijn het vaak keuzes qua levensstijl die ik (anders) wil maken, maar het kan natuurlijk net zo goed iets in je werk zijn.

Een duidelijk doel voor ogen? Houd je voortgang bij!

En dan is de truc om het zó in je leven in te bouwen dat het er een standaard onderdeel van wordt. Het helpt mij enorm om wekelijks bij te houden hoe het met mijn verlangens en groei gesteld staat. Hoe heb ik de afgelopen week een stapje in de juiste richting gezet? Ook geeft dat een fantastisch beeld als je na een half jaar terugkijkt: kijk hoe ver je al gekomen bent! Het is zo belangrijk om in het ergens naar toewerken, óók terug te kijken naar waar je vandaan gekomen bent. Hoe God je geholpen en gezegend heeft.

Aan de slag!

Wil jij ook met je verlangens voor dit jaar aan de slag, een stuk(je) groeien? Ga er eens voor zitten. Hoe vond je vorig jaar gaan en wat zou je anders willen? In welke situaties merk je bijvoorbeeld dat je niet of juist wél wordt opgebouwd? Dit kan echt van alles zijn. Minder sociale media, gezonder eten, een x aantal boeken lezen, meer tijd voor anderen vrijmaken. Zo krijg je langzaam een beeld van verlangens voor het komende jaar. Het hoeft geen immense lijst te zijn, als je er maar mee aan de slag kan! Schrijf ze op en probeer er eens per week mee aan de slag te gaan en bij te houden hoe het gaat. Als je het nóg concreter wilt maken kun je één samenvattend woord bedenken en dit als je ‘woord van het jaar’ gebruiken. Enjoy!

In deze praktische guide leer jij hoe je zelf de Bijbel kunt lezen, begrijpen én leven. Bestel 'm nu voor €14,95!

nieuw!

ik wil de guide!

laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *