Wat doet seksuele zonde met jou en mij?

26

jun

Gastblogger

Met trillende handen begin ik te typen. ‘Ga ik hier echt over schrijven?’, vraag ik me af. Je zal in de titel van deze overdenking wel gelezen hebben wat het onderwerp is: seksuele zonde. In de wereld om ons heen wordt seks letterlijk in alles betrokken. Mijn ervaring is dat in de kerk het onderwerp vaak gemeden wordt. Daarom wil ik onder ons als christelijke vrouwen een boekje open doen wat seksuele zonde met je doet én hoe zich dat verhoudt tot jouw identiteit in Christus. Wat ik in deze overdenking niet wil doen, is stellen wat je wel en niet mag doen (bijvoorbeeld voor het huwelijk). Wel wil ik je meenemen in de strijd rondom seksuele zonde. Daarin zal ik ook eigen ervaringen delen. Ik hoop dat het je bemoedigt, los van of je zelf worstelt met seksuele zonde. 

De kracht van seks en seksuele zonde 

Weet u niet dat uw lichamen leden zijn van Christus? Zal ik dan de leden van Christus nemen en die maken tot leden van een hoer? Volstrekt niet! Of weet u niet dat wie zich met een hoer verenigt, één lichaam met haar is? Die twee, zegt Hij, zullen tot één vlees zijn. Wie zich echter met de Heere verenigt, is één geest met Hem. Vlucht weg van de hoererij. Elke zonde die een mens doet, is buiten het lichaam, maar wie hoererij bedrijft, zondigt tegen zijn eigen lichaam. 
– 1 Korinthe 6: 16-18 (HSV)

Paulus schrijft aan de christenen in Korinthe dat alle dingen zouden mogen, maar dat je je niet onder de macht van iets of iemand wil laten brengen. Daarbij gebruikt hij de hoererij als voorbeeld. Het woord hoererij had in die tijd een andere betekenis dan nu. Hoererij ging niet alleen over prostitutie, maar over alle seks waar je geen recht op had – namelijk met iedereen met wie je niet getrouwd was. In het volgende hoofdstuk schrijft Paulus dat trouwen daarom een goede zaak is. Seksuele zonde plaatst je namelijk onder een macht, anders dan Gods macht. 

Hoe zit dat dan? Met seks wordt je één, legt Paulus uit. Seksuele zonde laat je met meerdere personen één lichaam worden. Terwijl je gemaakt bent om één te zijn met God. Daarom staat in het Oude Testament dat een man zijn ouders verlaat om met zijn eigen vrouw één te worden. Seks is dan een teken van het verbond dat ‘huwelijk’ genoemd wordt. Je wordt één met je echtgenoot in lichaam en één in met God in je geest.  

Ren weg 

Seks is dus een krachtig ‘wapen’. Het verbindt je met de andere persoon. Jozef was zich misschien bewust van deze kracht van seks en het daarmee komende gevaar van seksuele zonde. Als de vrouw van Potifar – Jozefs baas – hem keer op keer probeert te verleiden, rent hij weg. Op het moment dat je voelt dat je misschien gaat zondigen, kan je maar beter wegrennen. Bescherm jezelf. 

Het is een strijd 

Wegrennen is niet voor niets de beste optie als seksuele zonde je verleidt. Het is een serieuze zaak! De verleiding op zichzelf is geen zonde. Ook Jezus werd verleid (Hebreeën 4:15). Ik beeld me soms in dat zelfs Hij voor de verleiding stond op het gebied van seksualiteit. Maar Hij gaf niet toe! Het is dus mogelijk om seksuele zonde te weerstaan. Dat is echter een strijd. Paulus omschrijft strijd tussen geest en vlees. 
 
Want niet wat ik wil, dat doe ik, maar wat ik haat, dat doe ik. 
– Romeinen 7:15b (HSV)

Voor mij persoonlijk is dit erg herkenbaar op het gebied van seksuele zonde. Ik heb namelijk in mijn wandel met God besloten dat ik nooit mezelf zou willen bevredigen. In de Bijbel staat niet expliciet iets over zelfbevrediging. Maar als ik teksten lees, zoals Korinthe 6, geloof ik dat seksuele handelingen er zijn om met z’n tweeën één te worden. Om samen te genieten. Niet om in je eentje voor te gaan zitten. Helaas is mijn voornemen zo’n driekwart jaar geleden gefaald. En sindsdien blijf ik falen bij dat voornemen. Het goede dat ik écht wil doen, doe ik niet – van mijzelf afblijven. Daarin herken ik dat Paulus zegt dat met seksuele zonde macht komt kijken: het voelt alsof ik niet meer de baas ben over mijn lichaam. 

Als schaamte je overneemt 

Ook in je relatie kan het een strijd zijn. Je spreekt grenzen af – wat denk ik ontzettend belangrijk is! – maar toch doe je misschien wel dingen, die je niet wilt doen. Of je voelt je schuldig binnen de afgesproken grenzen. We vragen ons vaak af: Wat mag wel en wat mag niet?, in plaats van: Hoe leef ik heilig voor God? Je geweten en de Heilige Geest spelen daar een belangrijke rol in. Als jij ervoor open staat, zullen zij je wijzen op de fouten die je maakt. Je fouten hoeven je echter niet te verlammen. Dat kan seksuele zonde namelijk precies in de hand werken: verlamming door schaamte.  

De Amerikaanse onderzoeker voor maatschappelijk werk Brené Brown verwoordt de definitie van ‘schaamte’ als volgt: denken dat je zelf niet goed genoeg bent vanwege je fouten. Dat is iets anders dan een schuldgevoel: slechts beseffen dat wat je deed fout was. Laat schaamte niet boven jou staan. Geef schaamte geen macht. Jezus stierf voor jou én ook voor jouw seksuele zonden. Staar niet op je zonde, maar bouw op je rechtvaardigheid in Jezus! Van seks met 100 verschillende mannen tot aan slechts één zoen waar je spijt van hebt… God wil en kan jou helemaal nieuw maken.  

Aan de slag! 

Ik wil je aanmoedigen er met anderen over te praten, als jij worstelt met seksuele zonden. Vertel een betrouwbare, christelijke vriendin waar je mee zit en bid samen. Misschien is er een volwassen vrouw in de kerk die je vertrouwt. Gesprekken met anderen kunnen je ook helpen om te ontdekken wat er achter je zonde kan liggen: pijn, leegte of wantrouwen tegenover God. 

Laat je bemoedigen door dit lied.

Om privacyredenen publiceren we bij deze overdenking niet de naam van de schrijfster.

Deel deze overdenking

  1. M schreef:

    Aan degene die deze overdenking geschreven heeft: Ik wil je laten weten dat ik het ongelofelijk dapper vind dat je over dit onderwerp hebt durven schrijven. Je stelt jezelf kwetsbaar op door een stuk van jezelf bloot te geven wat het onderwerp seksualiteit en seksuele zonde betreft en dat vind ik bewonderenswaardig. Eigenlijk stond ik nooit echt stil bij seksuele zonde en wat dit kan betekenen voor mijn relatie met God en mijn identiteit in Hem. Jouw overdenking heeft me aan het denken gezet en ervoor gezorgd dat ik samen met God durf te gaan kijken naar hoe ik mezelf gedraag op het gebied van seksualiteit en wat ik daarin anders zou kunnen doen. Dankjewel dat je dit onderwerp hebt willen aankaarten en God hierdoor door jou heeft kunnen spreken.

  2. A schreef:

    Wat ik dacht dat ik nooit zou doen heb ik gedaan. Ik ben intiem geweest met een man. De dag erna intense schuldgevoel en berouw. We blijven tot elkaar aangetrokken. Waardoor we weer bijna over de schreef zijn gegaan.
    Nu besloten dit te delen met onze voorganger. Omdat ik geloof dat dit aan het licht gebracht moet worden.
    Wat word ik overladen door schuld gevoel en schaamte.
    Dank je wel voor het delen

  3. samyr schreef:

    Ik weet niet of je er nog steeds zo over denkt nu on 2023… Maar echt, zelfbevrediging is geen zonde! En zeker geen seksuele zonde. Het hoort bij een gezonde seksuele ontwikkeling, je eigen seksualiteit leren kennen. Je hebt namelijk ook een seksuele identiteit. En die kun je niet negeren. Je bouwt gewoon als seksueel wezen ook die spanning op en die mag je ontladen. Die je dit niet, dan lost het lichaam dit zelf op middels dromen enz. Ga je niet schuldig voelen! Ga er alleen gezond mee om. Porno is iets totaal anders, dat is idd seksuele zonde, en ook totaal niet realistisch.

  4. Carola schreef:

    Hallo, heel dapper van je om hierover te schrijven. Makkelijk gezegd om ervoor weg te rennen. Meerdere keren heb ik toegegeven. En de weg terug is zoveel moeilijker en zwaarder dan ik dacht. Ik kan niet wegrennen. Het gebeurt op mijn werk. Het heeft twee kanten. Aan de ene kant wil ik het wel en aan de andere kant niet. Het voelt alsof ik er alleen voor sta. Ik. voel me zo rot, ook echt rot. Tranen vallen over mijn wangen. En niet wetend wat ik moet doen. Heer help me, please.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap