Voor alles is een tijd

23

feb

Eline

Dat het leven soms moeilijk is, is iets waar iedereen weleens tegenaan loopt. Een donkere periode kan iedereen overkomen. Wat je doet met en tijdens deze periode is aan jou. Ook al kan het lijken dat moeilijke tijden nooit zullen verbeteren, na regen komt altijd zonneschijn. Het is deel van het leven hier op aarde dat het soms goed gaat en soms niet. Maar wat kun je met deze informatie?

“Er is voor alle dingen een moment en voor alle dingen onder de hemel is een tijd.”
(Prediker 3:1, BasisBijbel)

Het boek van Prediker begint niet heel positief. Prediker schrijft over hoe het leven niet te begrijpen is, dat wijsheid verdriet meebrengt en dat genieten ook maar lucht is. Kort gezegd schrijft hij dat niets zin heeft. Dat brengt een gevoel van onrust met zich mee. Als niets zin heeft, wat doen wij hier dan?

Gelukkig zijn er meer dan twee hoofdstukken in het boek Prediker. Het derde hoofdstuk is een hoofdstuk dat, in tegenstelling tot de eerste twee hoofdstukken, rust geeft. Het laat zien dat God een plan heeft. Dat God bezig is met ons leven. Voor alles is een tijd.

In het echte leven

Hoe merk je dat dan in ‘het echte leven’? Wat Prediker in het eerste deel van hoofdstuk 3 beschrijft, zijn onderdelen van het alledaagse leven. Het begint al bij de meest basale vragen. Prediker begint hoofdstuk 3 met:

“Er is een tijd om geboren te worden en er is een tijd om te sterven.”

Eens worden we geboren en eens gaan we dood. Dat is een van de zekerheden van het leven. Dat Prediker hiermee begint, geeft aan dat alles wat volgt, hoort bij het leven, alles waar hij over schrijft gebeurt tussen de geboorte en de dood.

Soms kan het voelen alsof God ver weg is. Bijvoorbeeld als je door donkere tijden gaat. Hierover schrijft Prediker ook in hoofdstuk 3:

“Er is een tijd om te huilen en er is een tijd om te lachen. Er is een tijd om te treuren en er is een tijd om te dansen.”

De donkere tijden zullen niet voor altijd duren! God is bij je, en hij heeft een plan. Ja, nu is er misschien een tijd om te huilen en te treuren, maar daarna komt er een tijd om te lachen en te dansen!

En nu?

Wat moet je met deze kennis? Het kan je rust bieden in de donkere momenten in je leven. Misschien vrolijkt het je zelfs op! Blij zijn is van groot belang volgens Prediker hoofdstuk 3:

“Ik heb wel begrepen dat het ’t beste is voor een mens om blij te zijn en goede dingen te doen in het leven. Ik bedoel dit: als iemand eet en drinkt en van goede dingen geniet bij al zijn gezwoeg, dan heeft hij dat niet aan zichzelf te danken, maar is het een geschenk van God.”

Prediker beschrijft dat iemand zelfs kan genieten als diegene aan het zwoegen is. Daarvoor moeten we God blijven danken. Of je nu door een moeilijke periode gaat, of juist door een hele fijne periode, er zijn altijd dingen waar we God voor kunnen danken.

Aan de slag!

Ga jij door een donkere periode heen? Onthoud dat dit niet voor altijd duurt. Heb vertrouwen in God, Hij is aan het werk, Hij heeft een plan. Herinner jezelf aan alle mooie dingen die je hebt. Dank God voor deze dingen. Denk aan vrienden, familie, eten, drinken, de natuur. Ga jij juist door een hele mooie periode heen? Dank God voor alles wat deze periode een mooie periode maakt. Dank hem dat je dit mag meemaken, ook al lijkt dit misschien moeilijk.

Deel deze overdenking

  1. Elma koch schreef:

    Een bemoedigende tekst waar ik ondanks mijn moeilijke periode in het leven veel troost en blijdschap uit kan halen. Heel fijn en hartelijk dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap