Jij bent uitgenodigd voor de maaltijd! Waarom ga je niet?

03

jul

Irene Poot

Heb je weleens een hele slechte smoes gebruikt om onder een feest, etentje of een andere afspraak uit te komen? Dat je echt geen zin had om ergens heen te gaan en ging nadenken hoe je er onder uit kon komen? ‘Sorry, ik kan niet naar je verjaardag komen, ik moet mijn haar nog wassen.’ ‘Echt, de afwas kan niet wachten en het moet absoluut gebeuren tijdens jouw kerstdiner, helaas!’ Wist je dat je door God ook uitgenodigd bent voor een groot diner? Wat is jouw smoes om niet te gaan?

De grote maaltijd

Op een gegeven moment is Jezus aan het eten bij de leiders van de Farizeeën tijdens sabbat. Als Hij ziet dat de Farizeeën zich niet nederig gedragen, vertelt Hij twee gelijkenissen om hen daar op te wijzen. Als reactie hierop zegt één van de Farizeeën: ‘Zalig is hij die brood zal eten in het koninkrijk van God.’ Maar Jezus zegt het volgende:

Maar Hij zei tegen hem: Een zekere man bereidde een grote maaltijd en nodigde er velen. En hij stuurde zijn dienaar eropuit tegen de tijd van de maaltijd om de genodigden te zeggen: Kom, want alle dingen zijn nu gereed.

En zij begonnen zich allen eensgezind te verontschuldigen. De eerste zei tegen hem: Ik heb een akker gekocht en ik moet er nodig op uit om die te bekijken. Ik vraag u: Houd mij voor verontschuldigd. En een ander zei: Ik heb vijf span ossen gekocht en ik ga erheen om ze te keuren. Ik vraag u: Houd mij voor verontschuldigd. En weer een ander zei: Ik heb een vrouw getrouwd en daarom kan ik niet komen. En die dienaar kwam terug en berichtte deze dingen aan zijn heer.

Toen werd de heer des huizes boos en zei tegen zijn dienaar: Ga er snel op uit naar de straten en stegen van de stad en breng de armen en verminkten en kreupelen en blinden hier binnen. En de dienaar zei: Heer, het is gebeurd, zoals u bevolen hebt en nog is er plaats. En de heer zei tegen de dienaar: Ga eropuit naar de landwegen en heggen en dwing hen binnen te komen, opdat mijn huis vol wordt. Want ik zeg u dat niemand van die mannen die genodigd waren, mijn maaltijd proeven zal.”
– Lukas 14: 16-24 (HSV)

Eten als teken van vriendschap

In de tijd van Jezus hadden maaltijden een diepe betekenis. Samen eten stond voor een relatie van vriendschap en genegenheid die voor beide kanten belangrijk was. In feite sloot je een vriendschapsverbond met de mensen met wie je samen at. Zo’n maaltijd was ook vaak duidelijk zichtbaar voor buitenstaanders, omdat de deuren en/of ramen open stonden. Daarom was het ook de bedoeling dat je alleen mensen uitnodigde die van dezelfde stand waren als jij. Je at dus niet met mensen die hoger of lager dan jou stonden. Het feit dat Jezus hier dus vertelt dat de gastheer willekeurige mensen uitnodigt, nadat iedereen de uitnodiging heeft afgeslagen, is absoluut niet normaal in die tijd. De mensen die de dienaar zou vinden langs landwegen en heggen zijn waarschijnlijk geen prinsen of rijke zakenlui.

Welke smoezen gebruik jij?

In deze gelijkenis gaat het over het koninkrijk van God en wie daar bij mogen horen. Wil jij bij Gods koninkrijk horen of vind je andere dingen belangrijker? Doordat alle gasten de uitnodiging afslaan, zeggen ze eigenlijk dat ze de gastheer niet belangrijk genoeg vinden om mee te dineren. Misschien vonden ze zichzelf hoger staan dan de gastheer, of wilden ze niet gezien worden bij hem thuis. Herken jij dat bij jezelf? Word je liever niet gezien met God of in zijn koninkrijk? Wil je liever niet dat mensen weten dat je christen bent?

Ikzelf heb het lange tijd lastig gevonden om aan mensen te vertellen dat ik christen was, omdat ik bang was dat ze dan gelijk een oordeel klaar zouden hebben. Als ze dan naar mijn weekend vroegen, liet ik altijd “per ongeluk” weg dat ik zondag ook nog naar de kerk was geweest. Of als ik ging eten bij iemand, maakte ik mezelf altijd wijs dat ik niet bad voor het eten.

Een ander iets wat opvalt aan deze gelijkenis is alle slappe smoezen die worden gebruikt. Waarom zou je nog een akker gaan bekijken als je hem al hebt gekocht? Dat doe je toch van tevoren? En waarom keur je pas je ossen, nadat je ze hebt gekocht? En sinds wanneer is getrouwd zijn een goed excuus om niet te komen? De gasten doen niet eens hun best om een goed excuus te bedenken.

Herken jij dat? Bedenk jij ook weleens smoesjes om niet met God of zijn koninkrijk bezig te zijn? Heb je altijd net even iets anders te doen, zodat je geen Bijbel hoeft te lezen of te bidden?

Wil je mijn top drie slappe smoezen horen? (1) Ik ga zo wel stille tijd houden, eerst nog één (lees 30) level(s) van dit spelletje spelen, (2) Het is al 09.00 uur, ik begin morgen wel met goed stille tijd houden, en (3) Ik heb het echt nodig om even te ontspannen in plaats van stille tijd te houden, dus nu even niet. Ze werken zelfs zo goed dat ik soms dagen achter elkaar onder echt stille tijd houden uit weet te komen!

God wil ook jou uitnodigen voor de maaltijd. Hij wil graag deel uitmaken van jouw leven en een verbond aangaan met jou. Hij wil graag dat jij bij zijn koninkrijk hoort, want zonder jou is het niet hetzelfde. Maar neem jij zijn uitnodiging aan of heb je liever andere plannen? Waarom ga jij niet?

Aan de slag

  • Probeer deze week eens bewust te laten zien dat je christen bent. Dit kan door simpele dingen zoals zeggen dat je zondag naar de kerk bent geweest, of bidden voor je eten. Zet de deuren en ramen eens open als je met God dineert.
  • Welke dingen vind jij belangrijker dan Gods koninkrijk? Wat zijn jouw smoezen om niet met God bezig te zijn? Probeer vandaag, als je zo’n smoes weer wilt gebruiken, bewust dat niet te doen en je op God te richten.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap