Ik heb snel een oordeel klaar. Zeker wanneer ik vind dat de ander iets verkeerd heeft gedaan. Meestal floep ik het er ongenuanceerd uit. Terechtwijzen kan ik wel. Maar doe ik het ook goed? Sta ik daarna ook klaar om die ander te helpen? En hoe zit het met zachtmoedigheid? Dat is een karaktereigenschap die […]
Ik heb snel een oordeel klaar. Zeker wanneer ik vind dat de ander iets verkeerd heeft gedaan. Meestal floep ik het er ongenuanceerd uit. Terechtwijzen kan ik wel. Maar doe ik het ook goed? Sta ik daarna ook klaar om die ander te helpen? En hoe zit het met zachtmoedigheid? Dat is een karaktereigenschap die ik helemaal niet beheers, volgens mij.
Paulus legt in de brief aan de Galaten uit hoe we dit moeten doen. In de studiebijbel die ik gebruik, staat het begrip ‘geestelijke levenshouding’. Dat vind ik een mooie term. Paulus legt dus uit hoe we een geestelijke levenshouding moeten hebben. En dit keer gaat het over wanneer een ánder verkeerde dingen doet. Hoe ga je hier als christen mee om?
Elkaar terechtwijzen
De meeste vrouwen zijn er goed in: elkaar indirect terecht wijzen. Aan je moeder vertellen wat je zus ‘verkeerd’ deed, in plaats van dit direct tegen je zus te zeggen. Ik herken mijzelf hier ook in. Paulus begint Galaten 6 met ‘Broeders en zusters’, dus niet getreurd, ook mannen kunnen hier wat van leren.
Broeders en zusters, wanneer u merkt dat een van u een misstap heeft begaan moet u, die door de Geest geleid wordt, hem zachtmoedig weer op het rechte pad brengen. Pas op dat u ook zelf niet tot misstappen wordt verleid. – Galaten 6:1 (NBV21)
We moeten elkaar dus terechtwijzen – zeggen waar het op staat – om onze broeders en zusters te helpen om weer op het rechte pad te komen. Maar dat woordje ‘zachtmoedig’ kun je niet weglaten. Dit staat er echt. Het is dus nodig om te begrijpen wat dit inhoudt. Alleen hierdoor kunnen we elkaar op de júíste manier terechtwijzen.
Zachtmoedig terechtwijzen
De term ‘zachtmoedig’ verwijst naar een karaktertrek die getuigt van vriendelijkheid en goeiigheid. Iemand die zachtmoedig is, heeft een vriendelijk karakter en is zacht van aard. Dus als we iemand iets verkeerds zien doen, betekent dit dat we sowieso vriendelijk moeten zijn; dat we zacht moeten zijn in de woordkeuze en vriendelijk in benadering.
In het tweede gedeelte van de gelezen Bijbeltekst zie je ook dat Paulus wijst op fouten bij jezelf. Hij bedoelt hier waarschijnlijk mee dat je zelf ook zondigt als je niet zachtmoedig bent in je terechtwijzing. Want wij moeten in liefde met elkaar omgaan. Vriendelijk voor elkaar zijn. En juist als er fouten worden gemaakt, zachtmoedig zijn met en voor elkaar. Want we maken allemaal fouten.
In zachtmoedigheid elkaar helpen
Draag elkaars lasten, zo brengt u de wet van Christus tot vervulling. – Galaten 6:2 (NBV21)
In de zachtmoedigheid moeten we elkaar helpen, elkaars lasten dragen. Juist door onszelf niet boven de ander te verheffen, maar door zachtmoedig naast elkaar te gaan staan. De ‘moeilijkheden’ met elkaar te dragen. Want zo vervullen we de wet. Niet als eenlingen, maar door juist in de zware momenten elkaar te steunen. Zachtmoedig terecht te wijzen, en samen de lasten van het leven te dragen. Een gemeente zijn, in voor- en tegenspoed.
Aan de slag!
Denk voor jezelf eens na over hoe het staat met jouw zachtmoedigheid richting anderen. Lukt dit altijd even goed? Wat kun je hier eventueel nog in verbeteren? Bid en vraag God om je hierin te helpen.
In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!