Een wonderlijke God

30

jan

Renske Hoste

Klaar voor een experimentje? We gaan je hersenen eens op z’n kop zetten door een simpele opdracht uit te voeren. Je zult zien dat het je hele dag verandert! We gaan de opdracht in Job 37:14b uitvoeren: ‘Sta stil en heb oog voor Gods wonderen.’ Heb je er weleens op gelet hoeveel wonderen er eigenlijk om je heen te vinden zijn? Als je goed om je heen kijkt, is alles een wonder. Kijk maar eens naar jezelf, JIJ bent wonderlijk gemaakt! Dus, leg weg waar je mee bezig bent (letterlijk én figuurlijk) en neem een paar minuten de tijd om met mij deze opdracht uit te voeren.

Goedemorgen!

Ik kom eens inbreken in je dag om een experimentje met je te doen. (Ik hoor je denken: ‘Ik kwam hier alleen om wat te lezen, nu moet ik ook nog wat doen?!’ Hé, je moet niks, maar ik garandeer je dat het je dag een stuk leuker kan maken. ) 
De opdracht is heel simpel. Je kan hem vinden in Job 37:14b:

Sta stil en heb oog voor Gods wonderen.’
(NBV)

De uitvoering: leg alles waar je mee bezig bent even weg. Neem een minuut of wat de tijd om iets in je omgeving te bestuderen wat je normaliter over het hoofd zou zien. Een plantje, een schelp, de rug van je hand. Kijk naar de kleuren, de lijnen, de kleinste details. Gaaf eigenlijk hè, hoe mooi dat in elkaar zit?

Het is geen wonder dat we dit soort dingen snel over het hoofd zien. Sterker nog, het zit ingebouwd in onze hersenen! Een speciaal deel van de hersenen zorgt ervoor dat de belangrijkste prikkels er tussenuit gefilterd worden. Als dat niet zou gebeuren, zouden we met alles wat dagelijks op ons af komt inmiddels gillend gek zijn geworden. Wonderlijk gemaakt, toch? Het gevolg van dat ‘filter’ is dat het grootste deel van onze aandacht bijvoorbeeld bij de volgende handeling van de ochtend ligt (heet water gaat in het theeglas, NIET bij de yoghurt…). De kleine details van het moment worden naar de achtergrond geschoven.

Ik heb je deze opdracht gegeven om die volgorde eens radicaal om te draaien. Vergeet het grote plaatje en concentreer je eens op het moment. Denk eens aan je directe omgeving in plaats van de volgende handeling. Kortom, sta stil en heb oog voor Gods wonderen. Wat gebeurt er?

Het perspectief verschuift van jezelf naar je machtige God en Vader. Ik vind die tekst uit Job 37 zo mooi, omdat het precies tegen ‘het normale’ ingaat. Niet rennen maar stilstaan, niet de volgende handeling, maar om je heen kijken in het moment. Als dat geen mooie uitnodiging is!

Waar denk jij aan bij een wonder van God? De sterrenhemel, de zee, een prachtig landschap? De natuur is prachtig, maar heb je wel eens stil gestaan bij jezelf? JIJ bent namelijk al een wonder van God! Hij heeft jou gemaakt, je in de buik van je moeder gevormd. (Psalm 139:13).

En God doet niet zomaar wat, Hij heeft jou tot in de kleinste details geperfectioneerd. Misschien heeft David ook wel stilgestaan en gekeken naar Gods wonderen toen hij deze verzen schreef:

Ik prijs U, want het is een wonder hoe U mij heeft gemaakt
Alles wat U heeft gemaakt, is bijzonder.
Ik weet dat heel goed.

– Psalmen 139:14 (BasisBijbel)

Door bewust stil te staan en naar Gods wonderen te kijken, mogen we naar Hem kijken en Hem net als David prijzen voor wie Hij is. Onze aandacht gaat dan niet langer naar de dagelijkse dingen die op dat moment ‘belangrijk’ zijn, maar naar de Enige die er eigenlijk echt toe doet: je wonderlijke hemelse Vader.

Aan de slag!

Ik wil je uitdagen om een dagelijks vast moment in te plannen om stil te staan en naar iets wonderlijks van God te kijken. Schrijf op of benoem wat je opvalt, en dank en prijs God ervoor. Je zult zien dat je week verandert als je je focus bij God legt! Laat Hem je leiden op de wegen die je gaat (en vergeet niet af en toe eens stil te staan ;-))

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap