Werk: zoveel méér dan je loonstrook

26

mei

Mandy

Als je de maatschappij moet geloven, is vrijwilligerswerk geen ‘echt’ werk. Is thuisblijven voor je kinderen best wel ouderwets. Telt alleen een betaalde baan echt mee, en moeten andere bezigheden dat zéker niet in de weg zitten. Toch? Dat een groot deel van de Nederlandse vrouwen parttime werkt, is eigenlijk zonde, werd onlangs op het nieuws verteld. Wordt al dit andere werk dan als nutteloos gezien puur omdat het niet betaald wordt? En strookt dat met Gods kijk op werk? 

Je voelt ‘m misschien al aankomen, dat gaat geheel in tegen hoe God ‘werk’ ooit gemaakt heeft. En dat realiseerde ik me pas echt toen ik het boek Garden City van John Mark Comer las. Hij legde mij de oorspronkelijke Hebreeuwse woorden uit, en gaf er de soms dubbele betekenis bij. En dat gaat behoorlijk in tegen wat wij vaak over het onderwerp denken.

God, de Heer, bracht de mens dus in de tuin van Eden om die te bewerken en erover te waken.
(Genesis 2:15, NBV)

God maakte werk méér dan waar je loon vandaan komt

Een welbekend vers, je zou er zo overheen lezen en er niks achter zoeken. Dan zou je bijvoorbeeld missen dat ‘bewerken’ in het Hebreeuws (‘abad’) zowel als ‘werk’ en als ‘aanbidding’ kan worden vertaald. Werken en aanbidden zijn hetzelfde! En dat ‘waken’ (‘shamar’) kan worden vertaald met ‘cultiveren’ of ‘ontwikkelen’, de potentie uit de aarde halen die erin zit. Wat God met werk bedoeld heeft, is zóveel meer dan alleen waar we ons geld mee verdienen. In die zin kan je huidige werk dus zoveel meer zijn dan alleen dat je er je loon mee verdient. En valt bijvoorbeeld thuis zijn voor je kinderen zeker onder de noemer ‘werk’ zoals God het bedoeld heeft. Een vorm van aanbidden, en van cultiveren.

Werk naar Gods beeld omvat veel meer dan de grenzen die wij het opleggen. Het is ook de manier waarop je je werk doet, en niet alleen dát je het doet. Zie jij je (betaalde) baan als een manier om te aanbidden of om de potentie uit de aarde te halen? Toen ik dit voor het eerst las dacht ik: maar hoeveel soorten werk passen hier écht bij? Deze tekst gaat over de tuin van Eden… Dan denk ik toch al gauw aan met je handen werken, in de natuur, of voor mensen zorgen. Maar niks is minder waar, zo legt John Mark uit. Want ook als je mooie producten maakt, zoals tassen of muziekinstrumenten, iets wat mensen helpt om zich te ontwikkelen, te uiten, iets móóis aan de wereld toe te voegen… dit alles is in lijn met het werk in de tuin van Eden! Werken met passie, zoals God dat ook doet.

Een vorm van aanbidden

Dus ook jouw baan op kantoor, in een winkel of online kan aanbidding zijn. Verandert dat je hele kijk op werk – in alle soorten en maten – niet compleet? Natuurlijk, werk is een manier om in je onderhoud te voorzien. Maar dat is niet hoe het is begonnen. Werken is een voorbeeld dat God heeft gesteld: Hij is een actieve God. Eén en al activiteit, kijk maar naar de schepping. Wij zijn naar zijn evenbeeld gemaakt, en werken zit dus in onze bedrading. Het is zo’n belangrijke uiting van ons menszijn. Werkloos thuiszitten gaat compleet tegen je instinct in en maakt je ontzettend moedeloos. Het beïnvloedt je gevoelens, je gedrag. Het maakt dat je je minderwaardig voelt. Om je mens te voelen móet je werken. Misschien niet per se het werk wat je nu in gedachten hebt, maar werk an sich.

Onze God heeft dingen zoveel rijker en creatiever gemaakt dan we ons vaak realiseren. Toen ik dit besefte ging er een wereld voor me open. Élke vorm van werken wordt hiermee zinvol. Ook meehelpen in de kerk, iets voor je buren doen, of dat vrijwilligerswerk bij je om de hoek – het is allemaal ontzettend zinvol en doet zéker niet onder voor je betaalde baan. Dat is toch tof?!

Natuurlijk is werken sinds de zondeval zwaar(der), er ligt een vloek op. En voor sommigen is de huidige baan puur een middel om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar ik hoop dat je ogen wat meer geopend zijn voor de intentie waarmee werken is bedacht, en hoe ook wij daar iets van kunnen ervaren!

Aan de slag!

Ik wil je inspireren om je werk – alle vormen van werk dat je doet – eens onder de loep te nemen. Doe je het met dezelfde passie en activiteit die God laat zien? Straal je uit dat werk méér is dan alleen een manier van geld verdienen; een afspiegeling van wie God is? Zo niet, bedenk manieren waarop je dat kunt doen. Dit kan een inspirerend initiatief zijn voor op je werk (een leuke manier van teambuilding bijvoorbeeld), extra aandacht voor je collega, je oma vaker een handje helpen of ergens vrijwilligerswerk op je nemen. Bedenk hoe jíj kunt laten zien hoe mooi God werk gemaakt heeft.

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Naar aanleiding van Kolossenzen 3:23, En alles wat je doet doe dat van harte als voor de Here en niet voor mensen, bedacht iemand onderstaande spreuk.

    “ Wat je met liefde doet dat doe je van harte en wat je van harte doet dat doe je goed” !

    Dankjewel Mandy voor deze praktische blog!

  2. Kim schreef:

    Dankjewel Mandy!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap