Raak mijn hart met wat U raakt

15

jan

Stefanie

Wat zie je als je om je heen kijkt? Wat raakt jou? Als ik op van Dale de betekenis van het woord ‘raken’ opzoek, vind ik het volgende: bewegen, roeren, iemands hart raken. Het is iets wat je ontroert, wat je mooi vindt of juist verdrietig en dat is voor iedereen verschillend. De een is bewogen met de armoede in de wereld, de ander wordt geraakt door onrecht. Weer een ander voelt zich verantwoordelijk voor het verbeteren van het milieu. Maar we kunnen ons ook bewogen voelen met dingen die zich dichter bij huis afspelen. Jezus roept je op om te onderzoeken wat jou beweegt, maar ook om te kijken naar wat Hem beweegt. Wat kunnen we vandaag van Jezus leren?

 Verlangen naar eenheid met Jezus

‘Raak mijn hart met wat U raakt.” Het is een zin die al langere tijd door mijn gedachten gaat. Laatst kwam hij weer voorbij in een toespraak die ik hoorde. Deze zin spreekt van een verlangen naar eenheid met Jezus. Een verlangen om Jezus meer ruimte in ons leven te geven, zodat wij steeds meer op Hem gaan lijken en zodat Hij door ons heen kan werken. Als we kijken naar Jezus zien we dat Hij bewogen is met deze wereld. Hij wordt geraakt door datgene wat Hij om zich heen ziet.

Jezus reisde langs alle steden en dorpen. Hij gaf de mensen les in hun synagogen. Hij vertelde het goede nieuws van het Koninkrijk. En Hij genas alle ziekten en kwalen. Toen Hij de grote groepen mensen zag, had Hij heel veel medelijden met hen. Want ze waren moe en hulpeloos, zoals schapen die geen herder hebben. En Hij zei tegen de leerlingen: “De oogst is wel groot, maar er zijn te weinig arbeiders. Bid daarom tot de Heer van de oogst dat Hij arbeiders stuurt om de oogst binnen te halen.”
(Matteüs 9:35-38, BasisBijbel)

Jezus trok rond om het goede nieuws van het Koninkrijk te vertellen. Onderweg zag Hij een heleboel. Hij zag eenzaamheid, gebrokenheid, vermoeidheid, verdriet, ziekte, pijn, onrecht… Al deze dingen zijn voortgekomen uit de zondeval. Dit was absoluut niet hoe God zich de aarde had voorgesteld, maar dit is wel de dagelijkse realiteit. Ook nu zien wij dezelfde dingen als Jezus. Als we het nieuws lezen of tv-kijken zien we de ene ramp na de andere. Maar ook in onze nabije omgeving hebben we dagelijks te maken met gebrokenheid, verdriet en lijden.

Tijd voor actie

‘De oogst is groot, maar er zijn te weinig arbeiders.’  Tijd voor actie dus. Er is zoveel eenzaamheid, gebrokenheid, pijn en verdriet in de wereld. Mensen hebben Jezus nodig. Hij is de enige die rust, vrede, hoop en liefde kan brengen. Maar ook wij mogen een licht in deze donkere wereld zijn. Wij mogen leren om door Jezus’ ogen naar deze wereld te kijken en bewogen te zijn met dat wat we zien. Maar dat betekent niet dat we overal iets mee moeten. We moeten ook realistisch blijven. Jezus zag al het leed en onrecht in deze wereld, maar Hij liet bepaalde dingen ook aan zich voorbij gaan. Jezus verwacht niet van ons dat we de last van de wereld op onze schouders nemen, maar Hij verlangt er wel naar dat we met zijn ogen naar de wereld kijken en dat we doen wat binnen ons vermogen ligt om tegemoet te komen aan datgene wat ons raakt. Ik wil echt benadrukken dat het stukje wat binnen ons vermogen ligt belangrijk en per persoon verschillend is.

 Aan de slag!

Laat de volgende vragen eens op je inwerken en bid het onderstaande gebed met mij mee als jij ook een verlangen hebt om meer op Jezus te lijken.

– Wat kun jij vandaag van Jezus leren?
– Wat zie jij als je om je heen kijkt?
– En op welke manier kan jij vandaag meer op Jezus gaan lijken?

Heer, laat mij vandaag vervuld zijn met vriendelijkheid en medeleven voor mijn medemens. Help mij om anderen lief te hebben zoals U dat deed. Help mij om door uw ogen naar deze wereld te kijken. Zodat ik zie waar nood is en waar ik een steentje kan bijdragen. Zodat de mensen U zien, als ze naar mij kijken en een glimp van uw liefde zullen opvangen. Raak mijn hart met wat U raakt, Heer Jezus. Laat mij bewogen zijn met wat U beweegt. Zodat ik een licht mag zijn voor deze wereld en uw liefde en vrede zal verspreiden! Amen.

Deel deze overdenking

  1. carola schreef:

    Amen! Heel mooi!
    Stefanie, je bent gezegend om een zegen te zijn! Met jouw mooie stem, de liederen die je zingt, zorg jij er voor dat mensen een ontmoeting met Jezus hebben. (Moest ik ineens aan denken ?)
    Bij mij kwam het lied “hosanna” van Hillsong in mijn gedachten.

    Break my heart for what breaks Yours, Everything I am for Your kingdom’s cause

    Bedankt! Blessings xx

    • Stefanie schreef:

      De regel die ik aanhaal in mijn blog ‘Raak mijn hart met wat U raakt’ komt inderdaad van Hosanna. Bedankt voor je mooie woorden, Carola! X

  2. Judith schreef:

    Voorzichtig – schrijvers voor gerechtigheid.

    We hebben huizen vol familie
    waar niet echt meer wordt gepraat.
    We zijn hongerig naar liefde
    en we zoeken het op straat.
    We bevrijden ons van wetten
    en we vluchten levenslang
    achter dijken die beschermen
    maar verdrinken in de angst.

    Breek ons voorzichtig
    voor uw gebroken wereld.
    Beweeg ons steeds dichter
    naar uw bewogen hart.

    We hebben straten vol met buren
    en we praten niet met hen.
    We zijn vrienden zonder vriendschap
    en geen mens die ons echt kent.
    Onze ogen zijn gesloten
    onze harten zijn op slot.
    Maar de monden zijn geopend
    en ze praten over God.

    Breek ons voorzichtig
    voor uw gebroken wereld.
    Beweeg ons steeds dichter
    naar uw bewogen hart. (2x)

    Eindelijk breken wij naar buiten,
    dragen wij uit wat in ons leeft.
    Terwijl wij veel kerken nu zien sluiten,
    opent U wegen om ons heen.
    Samen zijn wij uw handen, Vader,
    omarmen elkaar als uw gezin.
    Wij bidden vurig voor deze aarde,
    tot ze haar thuisbestemming vindt.

    Laat uw gezicht zien en ons uw tranen huilen.
    Raakt dat dan misschien iets in ons?
    Laat uw gezicht zien en ons uw tranen huilen.
    Maakt dat dan misschien iets los in Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap