Het proces van wondgenezing: 3 fases en waarom genezing tijd nodig heeft

09

jul

Debora

Je staat samen met je vriendin in de keuken te kokkerellen en natuurlijk (!) te kletsen. Je let even niet op en … AUTSJ! Het bloed vloeit gelijk en een lelijke, pijnlijke snijwond siert nu je vinger. Net zoals je fysiek verwond kan raken, zo kan dit ook op geestelijk gebied. In je geloof zit je helaas niet altijd op de bergtop, is niet alles altijd alleen maar vreugde en volmaaktheid. Soms zit je in het dal. Is er pijn, is er verdriet. Je kan beschadigd raken door verwondingen (die je jezelf aandoet of die anderen je geven).

Onze ingenieuze God leert ons door onze lichaam heen heel veel levenslessen (een tijdje terug schreef ik al over het hart, geplaatst in hemels perspectief). Wat kunnen we opsteken van een wond en de genezing hiervan?

Hoe ziet het proces van wondgenezing er uit?

Geen wond is hetzelfde, maar toch kan je de weg van wondgenezing in principe opsplitsen in drie fases:

Fase 1: Noodreparatie

De huid reageert gelijk op de beschadiging, dus de wond, door een eerstehulp-actie: De noodreparatie. Er vormt zich een beschermende korst op de wond.

Fase 2: Ontsteking en nieuw weefsel

Het klinkt zo overbodig: een ontsteking. Niet dus. De ontstekingsfase is belangrijk om de wond te verschonen. Zo worden de ziekmakende, genezingsremmende bacteriën opgeruimd. Tijdens dit proces komen de typische ontstekingsverschijnselen aan de orde: warmte, zwelling, roodheid en pijn. Is de wond bacterie-vrij en verschoond? Dan start nu het proces van de vervanging van de beschadigde laag huidweefsel door nieuw weefsel.

Fase 3: Rijping

Herstel heeft tijd nodig de essentiële factor voor deze laatste fase. Het nieuwe weefsel krijgt nu de nodige tijd om te ‘rijpen’ tot stabiel littekenweefsel . Dit is enorm belangrijk om te voorkomen dat de wond opnieuw open gaat.

God onze Heelmeester en Genezer

Maar hoe zit het nou met de goddelijke wondgenezing van onze ziel en geest? Zijn wij christenen dan überhaupt te verwonden? Zijn er voorbeelden in de Bijbel hierover? Jazeker! Kijk bijvoorbeeld eens naar Job, naar David of naar Jeremia. Hij confronteert God met zijn pijn:

Waarom blijft mijn lijden duren, is mijn wond niet te genezen, waarom wil hij maar niet helen? U hebt mij teleurgesteld als een beek die drooggevallen is.
(Jeremia 15:18, NBV)

Nieuwsgierig geworden naar Papa’s antwoord hierop of waarom Jeremia deze uitspraak doet? Lees het zelf na in Jeremia 15. Er is vast nog veel meer te vinden in de Bijbel over gewonde mannen en vrouwen Gods die het uitgilden van pijn.

Aan de slag!

Hoe zit het met jou? Vraag jezelf af: Ben ik geestelijk gewond? Heb ik een beschadigd stukje geloof (denk bijvoorbeeld aan je godsbeeld, vertrouwen in Hem, gedachten/visie die niet met de goddelijke waarheid matchen)?

Als dit niet het geval is, zie de volgende vragen als leidraad ‘voor het geval dat’…
Doorloop nog eens het proces van wondgenezing en kijk in welke fase je wond(en)genezing zich op dit moment bevindt.

1. Net gewond geraakt?

Ga gelijk met je wond naar Jezus, Hij is absoluut de eerste hulp! Spreek met Hem. Laat zijn liefde, vrede, rust en wijsheid de beschermende laag over jouw wond zijn:

Ik ben verzwakt, ik ben verwond, maar uw hulp, o God, zal mij beschermen.
(Psalm 69:30, NBV)

2. Ontsteking?!

Makkelijk gezegd – ik weet het, maar toch: wees niet bang voor de pijn die vrijkomt bij het genezingsproces: laat de Heilige Geest je bijstaan in de tijd van ontsmetting en geef Papa de tijd en ruimte om je wonden te reinigen en bacterievrij te maken. Nu kan de vervanging van het beschadigde weefsel beginnen: zijn waarheden over jou en in jouw situatie zorgen voor vorming van nieuw weefsel.

3. Herstel heeft tijd nodig!

Het nieuwe weefsel moet rijpen zodat het stabiel littekenweefsel kan worden. Gebruik je tijd dus wijs, besteed veel tijd samen met je Heiland en zijn waarheden over jou en in jouw situatie – geef ze de tijd om zich steeds dieper te verankeren in jou. Hij moet weer het fundament van je nieuw weefsel worden. Op die manier zal je littekenweefsel van de nodige stabiliteit voorzien worden, wat opnieuw openscheuren voorkomt.

Note: Lijkt je wond niet te genezen?!? Houd vol. Het komt zeker goed, ooit! (Openbaring 21:4)

Deel deze overdenking

  1. P.P. schreef:

    Mooi lieve Debora, ik begrijp je en ben blij met je laatste woorden:
    “Besteed veel tijd samen met je Heiland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap