Koning Herodes, de gemeenste rol in het kerstverhaal

25

dec

Dorine

Misschien weet je het nog van vroeger. De kersttoneelstukjes die we speelden op school en in de kerk. De spannendste rol was die van koning Herodes. Deze koning was zo gemeen! Eerst doet hij heel vriendelijk tegen de wijze mannen. De koning hielp ze, las de boeken erop na en stuurde de wijze mannen er weer op uit om het Koningskind te gaan zoeken, maar ze moesten wel verslag doen aan de koning als ze het Koningskind hebben gevonden. 

// Leestip: Matteüs 2:7-8, Matteüs 2:16-18 //

God geeft de wijze mannen een droom waarin Hij ze vertelt dat ze niet terug moeten gaan naar koning Herodes, want hij wil het Koningskind kwaad doen! De wijze mannen gingen via een andere weg naar huis. En dan kwam het spannendste stuk van het kersttoneel! Wanneer koning Herodes eenmaal door had dat de wijze mannen niet meer terug zouden komen, werd hij woedend!

Ik ben blij dat ik dit als kind nooit helemaal goed heb meegekregen! Wat moet dat verschrikkelijk geweest zijn, al die baby’s en jonge peuters afgeslacht. Dit was niet zomaar een boze bui van koning Herodes, omdat hij wraak wilde nemen op de wijze mannen voor hun bedrog. Het bevel van koning Herodes tot al die kindermoorden kwam voort uit angst, angst om zijn troon te verliezen.

De wijze mannen die van ver waren gekomen om het pasgeboren Koningskind te zoeken, hadden de angst in hem aangewakkerd. De geleerden van koning Herodes die de opdracht hadden gekregen om de Joodse geschriften erop na te lezen, zullen met hun uitkomsten flink wat olie op het, al aangewakkerde, vuur hebben gegooid.

Het volk wacht al eeuwen op hun beloofde Koning, een Koning die het volk zal bevrijden en nu hebben de wijze mannen beweerd dat dit Koningskind geboren is! Jezus was nog maar een kleine baby, maar koning Herodes was bang voor wat deze kleine baby allemaal teweeg zou kunnen brengen.

Aan de slag!

Ik wil niet zomaar voorbij gaan aan een van de meest moeilijke stukken in de Bijbel. Zoveel baby’s worden vermoord door de hand van koning Herodes. Waarschijnlijk vraag jij je net als ik af; Waarom? Was dat echt nodig, had God hier kunnen ingrijpen? Een vraag die door de eeuwen heen regelmatig gesteld wordt, een vraag waar we op deze aarde geen (bevredigend) antwoord op gaan krijgen. Waar we aan mogen vasthouden is dat we geloven in een soevereine God. Er is geen hogere, machtigere God als onze God, ons leven ligt in zijn handen.

Ook wanneer de vijand ons beschadigt:
U keert het voor ons om,
U geeft ons reden om U te eren.
Ook al voert de weg door diepe dalen,
uw trouw blijft steeds bij ons.
U geeft ons reden om U te eren.

Opwekking 806

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap