“Help! Waar is het dichtstbijzijnde oplaadpunt?” – Een gelijkenis over jou en een smartphone

11

apr

Debora

“Accu bijna leeg”, “Batterijpercentage minder dan 10%” of “Energiebesparingsmodus inschakelen?” Klinkt dit bekend? Dit soort meldingen zijn – zeker sinds de komst van mobiele telefoons – part of our life. Mijn eigen ‘batterij’ was onlangs ook niet meer voldoende opgeladen. Ik zette hem maar op de energiebesparingsmodus. Dat werkte. Maar het was niet optimaal. Mijn geduld werd steeds minder, alle ‘gewone’ dingen kostten méér energie (en er wás al niet meer zo veel!). De tranen zag je meer op mijn wangen dan een glimlach. Er waren nog wel ergens een paar procentjes “ernaar toe leven” of  “uitkijken naar” binnen mijn energiebesparende levensmodus, die me kracht gaven: mijn lieve ouders en mijn tante zouden in afzienbare tijd een paar dagen naar Nederland komen en de honneurs waarnemen. Yeah.
Eindelijk was het moment er: samen een paar daagjes ertussen uit, mijn lieve man en ik. Just the two of us. De dagen invullen met waar we zin in hebben. Wat ons goed doet. Wat plezier geeft. Wat oplaadt.

‘Pling!’ Je bent verbonden met de energiebron. Je voelt hoe die zo nodige stroom door je lijf jaagt en de ogen van je hart spreken duidelijke taal: “Batterij wordt opgeladen.”

Achtergrondinfo:
Ik ben getrouwd met mijn maatje en wij hebben drie unieke, geweldige kinderen. Jep. Ik ben een rijk gezegend mens. Maar je voelt het ook al een beetje aankomen: het is zo ontzettend fijn, om dan af en toe even te mogen ‘uitbreken’ uit de sleur van het leven als mama, schoonmaakster, verpleegster, psycholoog, entertainer, wasvrouw, kok, taxi-chauffeur, rechter, coach… (En misschien ben jij dit allemaal ook nog zomaar even naast je ‘gewone’ beroep? Respect!) Ondertussen ben je ook nog liefdevolle echtgenote en opwindende minnares. Het is absoluut mijn droombaan, maar ook een droombaan kost energie.

Het is enorm belangrijk om regelmatig en structureel tijd vrij te maken om je accu weer op te laden.

Net zoals het wijs is om je telefoon op tijd weer op te laden, zodat je ‘bereikbaar’ blijft, zo is het ook belangrijk om jouw batterij voldoende opgeladen te hebben, zodat je ‘bereikbaar’ blijft voor anderen. Als je accu leeg is, raak jij uiteindelijk leeg. Uitgebrand. Onbereikbaar. Je bent niet meer dat aanspreekpunt dat liefheeft, bemoedigt, zorgt en samen lacht. Je kan niet meer geven en niet meer ontvangen. Niet voor niets haalt Jezus in Mattheüs 22:29 het tweede gebod aan:

‘Van de mensen om je heen moet je evenveel houden als van jezelf.’

Ga op zoek naar de juiste ‘energiebron(en)’ die  jou weer (voldoende) opladen.

Binnen ons ‘christelijk wereldje’ horen we vaak dat we naar Jezus moeten gaan als we leeg en opgebrand zijn. Dit is zeker waar! Met Jezus kunnen we alles bespreken, en dus ook juist de situatie waarom onze batterij zo leeg is. En toch is het naast de tijd samen met Hem, ook heel belangrijk dat we ook bewust keuzes nemen en stappen zetten om tijd te creëren voor het opladen van onze batterij, fysiek en mentaal.

Kijk eens mee naar enkele momenten uit Jezus’ leven en ontdek wat Hem energie gaf:

Met Vader spreken

‘s Morgens heel vroeg, toen het eigenlijk nog nacht was, ging Jezus naar buiten. Hij ging naar een eenzame plek om te bidden.
(
Markus 1:35, Basisbijbel)

In Lukas 4: 1-12 lees je hoe Hij 40 dagen in de woestijn verbleef voor gebed en vasten.
Opmerkelijk is het feit dat er dan in vers 14 staat:

Jezus ging terug naar Galilea, vol van de kracht van de Heilige Geest.

Tijd met God doorbrengen is dus wel echt essentieel voor kracht en rust ( = ontspanning). En toch, ook Jezus hield van een goede dosis slaap, juist in de storm…

Jezus lag rustig achter in de boot te slapen met zijn hoofd op een kussen.
Markus 4:38 HTB

of vierde Pesach (beter bekend als het laatste avondmaal) samen met zijn vrienden…

Toen het avond geworden was, lag Hij aan met de twaalf.
Mattheus 26:20 HSV

Aan de slag!

Ik wil je vandaag uitdagen:

1. Neem de tijd om te analyseren (vraag de Heilige Geest om zijn inzicht!) wat jouw batterij (sneller) leeg laat lopen. Verwijder, indien mogelijk, onnodige c.q. overbodige ‘bestanden’ en ‘apps’ die je batterij slijten, uit je systeem.

2. Ontdek: wat is voor jou de juiste energiebron? Wat geeft je nieuwe energie?

Dit is voor iedereen heel persoonlijk… Misschien laad jij op bij een rustig avondje ‘niksen’ (sauna, tv kijken, boekje lezen voor de open haard, middagdutje, …) ? Of ben je juist iemand die gaat hardlopen, wandelen door de bos, zwemmen of tuinieren.

Zo verschillend als wij mensen zijn, zo zijn er ‘stopcontacten’ genoeg om je oplaadsnoer van de oh zo nodige stroom te voorzien.

3. Maak er een prioriteit van om regelmatig je batterij te checken. Neem bewust en dankbaar tijd en ruimte om jouw accu weer opnieuw op te laden! Jij bent het waard, omdat Hij niks liever wil dan jou gelukkig zien, in alles wat je doet.

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Dankjewel Deborah!! :’)

  2. Mandy schreef:

    Toffe vergelijking, stof tot nadenken. Thanks!

  3. Iris schreef:

    Super! Thanks 🙂

  4. Ilse schreef:

    Mooi verwoord. Toevallig ben ik aan het zoeken naar stabiliteit en hoe ik mijn energie beter wil benutten. Bedankt voor de handvaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap