Herrie in je hoofd – hoe kan ik stil worden?

02

apr

Alies

Misschien komt het vooral door je drukke agenda. Doordat je te weinig rustmomentjes inplant in je week. Of omdat er altijd mensen om je heen zijn. Door je korte concentratieboog. Door wat dan ook. Soms ben je wel stil, maar de stilte-momenten die je hebt, zijn vaak helemaal niet zonder herrie. Ook al is het om je heen stil, in je hoofd razen de gedachten verder als een intercity die vergeet te stoppen op een station. Hoe kan je ervoor zorgen dat de trein stil komt te staan? Is het mogelijk om je gedachten uit te zetten, al is het maar voor even, en echt stil te worden?

Angst

Ik zal jullie iets opbiechten. Ik ben erachter gekomen dat ik soms bang ben voor de stilte. De herrie in mijn hoofd is soms best prettig. Het zorgt ervoor dat ik niet teveel stil kan staan bij alle dingen die binnen zijn gekomen, dat ik niet na hoef te denken over de domme dingen die ik heb gezegd of heb gedaan. ‘Daar heb ik het te druk voor’, praat ik mezelf aan. Hoe langer ik die gedachte heb, hoe drukker ik me voel. Hoe meer dingen ik inplan. Ik weet dat het niet goed is, maar wat als ik stil word, écht stil, en alles onder ogen moet zien? Eerlijk opbiechten  waar het fout is gegaan, reflecteren op wat er beter zou kunnen. Alleen het idee al maakt me moe. Oké, en angstig.

Het is zo belangrijk om je rust te pakken. Hoe veel (jonge) mensen in je omgeving ken je die een burn-out hebben, of hebben gehad? In mijn omgeving zijn het er veel. En het worden er steeds meer. Het is belangrijk om dit onder ogen te zien en ons hoofd niet als een struisvogel in de grond te stoppen (“gebeurt mij toch niet”). We moeten hier iets mee. Daarom drie tips om stil te worden en de herrie uit te zetten (of in ieder geval op een laag pitje).

Tip 1 – word stil

Ja duh, denk je misschien. Best logisch dat om stil te worden ‘stilte’ nodig is. Maar denk er om: zoek de volledige stilte. Dat betekent:

– geen geluid in je omgeving, zoek een rustige plek (zonder verkeer) of kamer waar je niet wordt afgeleid.

– geen (rustgevende) muziek aanzetten. Volledige stilte.

– zet je mobiele telefoon uit (ja echt, straks mag die weer aan).

Tip 2 – schrijf

Om vervolgens echt stil te worden in je hoofd is zo makkelijk nog niet. Waarschijnlijk buitelen de gedachten door elkaar heen en lijkt de herrie in je hoofd toe te nemen zodra je stil probeert te worden. Echt stil. Alles waar je geen aandacht aan hebt geschonken de afgelopen tijd dringt zich nu aan je op. Daarom helpt het om de herrie op papier te zetten. Geen idee wat je moet opschrijven of komt er alleen maar chaos op het papier? Maak twee lijstjes. Eentje met je zegeningen en eentje met de dingen waar je mee zit. Denk eerst alleen aan de dingen van afgelopen dag. Daarna aan die van de hele week. Maak het zo groot als jij denkt dat nodig is (maanden, jaren).

Tip 3 – bid

Misschien is je hoofd inmiddels al een stuk leger, of misschien merk je nog steeds totaal geen verschil. Ga dan in gebed en vraag God om rust en stilte in je hoofd. Bid of hij je zorgen wil wegnemen en dank Hem voor alles wat je van Hem hebt gekregen en voor wie Hij is. Het hoeft helemaal geen lang gebed te zijn, maar bid gewoon en word dan weer stil. Neem de tijd en wacht rustig af.

Het is belangrijk om echt de tijd te nemen. Juist als je denkt: ‘dit duurt me te lang’, is het goed om nog wat extra tijd te nemen. Onthoud ook dat ‘oefening kunst baart’. Hoe vaker jij deze stilte-momentjes opzoek, hoe sneller je elke keer de stilte in je hoofd zult ervaren.

Jezus en stilte

Er zijn genoeg verzen in de Bijbel die gaan over Jezus die de stilte opzoekt. Onder andere de volgende tekst die staat in Marcus 1:35-39.

‘s Morgens heel vroeg, toen het eigenlijk nog nacht was, ging Jezus naar buiten. Hij ging naar een eenzame plek om te bidden. Maar Simon en de andere mensen die bij hem waren, gingen Hem achterna. Ze vonden Hem en zeiden tegen Hem: “Iedereen zoekt U!” Hij zei tegen hen: “Laten we naar de dorpen in de omgeving gaan. Ik wil ook daar het goede nieuws aan de mensen vertellen. Want daarvoor ben Ik gestuurd.” Zo ging Hij in heel Galilea in de synagogen het goede nieuws vertellen. En Hij joeg heel veel duivelse geesten weg uit de mensen.

Jezus ging naar een eenzame plek om te bidden. Hij trok zich terug. En met een reden, want zijn discipelen kwamen hem vervolgens zoeken en Jezus ging weer hard aan het werk. ‘Daarvoor ben Ik gestuurd’, zegt Hij. Jezus zoekt rust zodat Hij er daarna weer tegenaan kan.

Tegelijkertijd zoekt Jezus de stilte omdat Hij van zijn Vader houdt. We hebben stilte nodig gewoon als mensen, om bij te komen, maar ook als zijn kinderen.  Vanuit de stilte kunnen we uitdelen van zijn liefde.

Aan de slag!

– Doorloop vandaag de stappen uit deze blog om stil te worden in je hoofd.

– Pak je agenda erbij en plan een paar stiltemomenten in. Leg het vast en trek je op die momenten ook echt even terug.

– Zoek Bijbelteksten over ‘stilte’ op. Markeer of onderstreep de teksten die je raken. Als je liever niet in je Bijbel schrijft, kan je de teksten ook ergens anders opschrijven.

– Denk na over de volgende vragen: In hoeverre wil je écht je herrie voor God opofferen…? Wil je stilte omdat je vindt dat het moet, of omdat je in het diepst van je hart God liefhebt en níets liever wil dan zijn stem horen in zijn woorden?

Deel deze overdenking

  1. Jacolien schreef:

    Present; 22 en burn-out…. Op dit moment lig ik zelfs, overprikkeld, met oordopjes in op mn bed…
    Ontzettend goede blog en zó waar. En stiekem weet je het allemaal ook wel, maar waarom blijft het dan zo moeilijk (en idd, eng) om de stilte op te zoeken..? Ik weet dat voor mij een deel van dat antwoord ligt in het nog niet toe willen (kunnen, durven) geven aan de vermoeidheid. En dat je gewoon minder kan. Helemaal op deze leeftijd is dat vrij lastig.
    Maar ontzettend bedankt voor deze blog!

  2. Stella schreef:

    Hoi,
    Wat weer een waarheid wat je schrijft!
    Ik ga hiermee aan de slag, ook ik loop ermee dat de gedachten maar doordenderen, maar heb ook tinnitus. Erg benieuwd hoe het gaat uitwerken, dankje!
    Lieve groet, Stella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap