De herdertjes lagen bij nachte, zij lagen bij nacht in ‘t veld

22

dec

Liza

De herders pasten op de schapen en plotseling verscheen een engel aan hen die hen vertelt over de Messias die in doeken gewikkeld in een kribbe ligt. Een hemelkoor zong: “Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die Hij liefheeft.” De herders besluiten een kijkje te nemen en inderdaad: ze treffen alles aan zoals de engel hen had gezegd. Je hebt dit verhaal vast al tientallen keren gehoord, misschien werd het al aan je voorgelezen uit de kleuterbijbel. Het lijkt haast een sprookje, te mooi om waar te zijn. (Begrijp me hier niet verkeerd, ik geloof absoluut dat het waar is). Maar is dit verhaal wel echt zo mooi? Zien we niet wat zaken over het hoofd, als we dit verhaal zo lezen?

// Leestip: Lucas 2:8-20 //

Ik geef je een kleine opdracht: beeld je het begin van dit verhaal eens in. Hoe is de temperatuur? Hoe ziet het veld eruit? Is het rustig en kalm? Wellicht ken je het liedje
“De herdertjes lagen bij nachte, zij lagen bij nacht in ’t veld. Zij hielden getrouwe de wachte, zij hadden de schaapjes geteld.”
Ik zong dit liedje vroeger op school, jij misschien ook wel. Het liedje schetst een vredig en kalm beeld van hoe de herders op hun schapen pasten. Zie je het voor je?

Veel van Israëls helden waren herder; Abraham, Izaäk, Jacob, David. Zelfs Jezus wordt vergeleken met de Goede Herder. Het lijkt een prachtig beroep.

Plot twist: in de eerste eeuw was herder geen prachtig beroep. Absoluut niet zelfs. En het ging er echt niet zo kalm en peaceful aan toe als het beeld dat ik hierboven schetste.

Het zit namelijk zo: herders werden meestal ingehuurd door de eigenaar. In de zomer regende het soms maanden niet en dan waren deze gehuurde herders (huurlingen) genoodzaakt om maanden ver weg van het huis van de eigenaar te bivakkeren, op zoek naar gras voor de schapen. De huurlingen waren dan maanden weg, zonder supervisie. Herders waren vaak niet eerlijk en ze stalen. Mensen kochten liever geen melk of wol van herders, omdat ze dachten dat het gestolen goederen konden zijn. Het getuigenis van een herder werd in een rechtszaak niet als rechtsgeldig beschouwd. Oftewel: herders hadden een bijzonder slechte reputatie. Ze waren de ‘onaanraakbaren’ van de maatschappij. Uitschot. Vuil.

En toch besluit God om de boodschap van verlossing het eerst aan deze mensen bekend te maken. Wauw! Al in het prilste begin van Jezus’ leven hier op aarde, maakt God duidelijk dat het Hem niet gaat om rangordes in de maatschappij.

Jaren later, als Jezus volwassen is, zegt Hij:

“Ik ben de goede herder. Een goede herder geeft zijn leven voor de schapen. Een huurling, iemand die geen herder is, en die niet de eigenaar van de schapen is, laat de schapen in de steek en slaat op de vlucht zodra hij een wolf ziet aankomen (…). De man is een huurling en de schapen kunnen hem niets schelen. Ik ben de goede herder. Ik ken mijn schapen en mijn schapen kennen mij, zoals de Vader mij kent en ik de Vader ken.” (Johannes 10:11-15, NBV)

Jezus kwam op aarde om zijn leven voor ons te geven. Jezus is de goede herder!

Aan de slag!

Luister vandaag dit lied van Sela en zing het mee als dankgebed.

Heer, U wijst een nieuwe weg,
Doet wat niemand had verwacht

De boodschap van de vrede
werd het eerst gebracht

Aan de herders op de velden
Aan de minste van de mensen
U was er voor hen
Juist aan hen hebt U gedacht

Bronnen
Shepherds in Bethlehem by Dr. Ralph F. Wilson

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap