God spreekt harde woorden – maar waarom?

24

jul

Mandy

In de Bijbel staan soms best moeilijke dingen. Harde woorden, door God (of door één van zijn kinderen) gesproken. Vaak vind ik die teksten lastig, en wil ik het liefst wegkijken. ‘Dit is toch niet hoe God is, of waar Hij voor staat? Laten we gewoon doen alsof dit niet is gebeurd!’ Maar zo werkt het niet. We moeten juist béter kijken, om de echte bedoeling achter Gods (harde) woorden te achterhalen. Om Hem beter te leren kennen. Vandaag wil ik samen met jou in zo’n tekst duiken. Ready?

Op het moment lees ik de twaalf Kleine Profeten. Je zoeft er als het ware doorheen! (Héél leuk als je het Bijbelleesrooster van Zij Lacht volgt – lekker strepen!) In het boek Amos vielen me deze harde woorden op.

De Heer zegt: ‘Ik haat de feesten die jullie voor Mij vieren. Ik kan die bijeenkomsten niet meer zíen. Want jullie offeren wel brand-offers en meel-offers aan Mij, maar Ik ben er niet blij mee. Ik walg van jullie dank-offers van vette kalveren! Laat Mij het lawaai van jullie lofliederen niet meer horen! Houd op met jullie harpmuziek! Wees liever eerlijk en rechtvaardig. Zorg voor eerlijke rechtspraak, rechtspraak waarop de mensen kunnen vertrouwen zoals je vertrouwt op een beek die nooit droogstaat.’
(Amos 5:21-24, BasisBijbel)

Wat denk je als je deze tekst leest? ‘Nou Heer, dat is ferme taal!’, komt misschien in de buurt? Ik snap je! Ik vind het knap lastig als ik dit soort harde woorden in de Bijbel tegenkom. Vooral om ze dan te rijmen met dingen waarvan ik wéét dat ze waar zijn, zoals dat God liefde is. En in zijn liefde… spreekt Hij deze woorden. Waarom?

Even wat context: deze woorden werden gesproken door de profeet Amos in de zevende eeuw voor Christus, en ze waren gericht tegen het volk Israël. Zij waren onwijs ver afgedreven van wat God voor en met hen bedoeld had, en Hij was boos en gekwetst.

De kern van Zijn boosheid: zonde

God reageert heftig, omdat het hier om iets heftigs gaat: zonde. Wat ik uit de tekst afleid, is dat de mensen waar Amos tegen profeteert netjes offeren, zingen en muziek maken, maar zich niet bekommeren om eerlijkheid en rechtvaardigheid. Zich niet inzetten voor wat God zó belangrijk vindt. Hun bijdrage netjes afstrepen en het daarbij laten. Uit-klokken als de dag erop zit. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen!’

Vergelijkbaar met braaf in de kerk zitten en meedoen, maar de rest van de week niks geven om God en wat Hij belangrijk vindt. Een relatie met God is niet alleen voor een bepaalde dag in de week en is niet gebonden aan bepaalde uren. Hij wil ons de hele week, elk uur van de dag. Van uitklokken is geen sprake!

Maar in het geval van de Israëlieten hierboven dus wél. Ze doen alles netjes volgens het boekje, volgen de regeltjes net genoeg zodat alles tussen God en hen ‘klopt’. Maar buiten werktijd met Hem omgaan? Nope! Daarom kénnen ze Hem niet, en snappen ze niet waar het Hem om te doen is en was. Weten ze niet wat Hij belangrijk vindt en waarom Hij graag wil dat zijn kinderen daar óók mee bezig zijn.

Snap je Gods harde woorden?

Snap je dat God deze harde woorden gebruikt? Wat moet het verschrikkelijk zijn om te zien dat je schepsels, de mensen die je met zóveel liefde en zorgvuldigheid gemaakt hebt, een rigoureus andere kant opgaan dan jouw bedoeling was. Hun vrije wil gebruiken en ermee aan de haal gaan. Dat ze niet doen waar ze voor bestemd zijn: God en de naaste liefhebben. Dat er een ‘geloof’ is, maar dat het eigenlijk een leeg omhulsel is. Er zit geen vulling in, het hart is weg.

Als ik op die manier naar de bovenstaande tekst kijk, snap ik God een stuk beter. Snap ik zijn pijn en moeite, en waarom Hij deze harde woorden gebruikt. En mag het in die zin ook een wake up call voor ons zijn, om te peilen hoe persoonlijk onze relatie met Hem op dit moment is. Hij wil ons héél dichtbij zich hebben.

Aan de slag!

Misschien schrik je een beetje van deze harde woorden in Amos. Voel je je aangesproken. En weet je? Dat is helemaal niet erg! God wil ons continu leiden en doen groeien. Ons wakker schudden als het nodig is. Hij is geen God die toekijkt terwijl wij de verkeerde kant opgaan. Hij wil ons hart, helemaal. Hoe is het gesteld met jóúw hart? Heb jij, net als God, liefde voor recht(vaardigheid), en niet alleen voor het zingen in de kerk op zondagmorgen? Heb jij je ogen geopend voor de nood om je heen? Breng jij wat je in die prachtige Opwekkingsliederen zingt in de praktijk? Dat zijn moeilijke, maar noodzakelijke vragen! Ga hiermee, heel eerlijk, aan de slag, en zet stappen als je voelt dat je hierin tekort schiet. Vraag God of Hij je ogen wil openen en je mogelijkheden wil geven om hierin te groeien.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap