De storm voor zijn

06

jan

Emilia

Vandaag word je meegenomen naar het eerste hoofdstuk van het Bijbelboek Jona, waarin je kunt lezen dat Jona God niet gehoorzaam wilde zijn en voor Hem wegvluchtte. Waar hij eigenlijk lag te slapen in de storm van zijn leven. Hij werd wakker geschud door de kapitein van het schip, die hem vroeg waarom hij zijn God niet aanbad, waar hij vandaan kwam en wie hij nou eigenlijk was. 9 Hij antwoordde: “Ik ben een Hebreeër. Ik aanbid de Heer, de God van de hemel, die de zee en het land heeft gemaakt.” 10a Toen werden ze heel erg bang. Waarom werden de mensen bang toen ze hoorden dat Jona de God van de hemel, de zee en het land aanbidt? Het is toch juist fijn om te weten dat de God die regie over de storm heeft met Jona is?


Jona 1

1 De Heer zei tegen Jona, de zoon van Amittai: 2 “Ga naar de grote stad Ninevé. Zeg tegen de bewoners van Ninevé dat Ik hen ga straffen voor alle vreselijke dingen die Ik daar heb zien gebeuren.” 3 Maar Jona wilde niet gaan. Hij probeerde naar Tarsis te vluchten, weg van de Heer. Hij wilde de Heer niet meer dienen. Hij reisde naar de havenstad Jafo en vond daar een schip dat naar Tarsis zou varen. Hij betaalde om mee te mogen en ging aan boord. Zo ging hij op weg naar Tarsis, op de vlucht voor de Heer.

4 Maar de Heer liet een zware storm komen. Het schip dreigde te breken in de golven. 5 De zeelui werden bang en riepen allemaal hun eigen goden om hulp. En ze gooiden de lading in zee, om het schip lichter te maken. Maar Jona lag rustig in het ruim van het schip te slapen. 6 De kapitein van het schip ging naar hem toe en zei: “Kom, slaapkop! Sta liever op en bid tot je God. Misschien zal jouw God ons willen redden, zodat we niet vergaan.’’ 7 De zeelui besloten erover te loten wiens schuld het was dat ze in gevaar waren. Het lot wees Jona aan. 8 Ze zeiden tegen hem: “Vertel ons waarom ons dit overkomt. Wat heb je gedaan en waar kom je vandaan? Van welk volk ben je?” 9 Hij antwoordde: “Ik ben een Hebreeër. Ik aanbid de Heer, de God van de hemel, die de zee en het land heeft gemaakt.” 10 Toen werden ze heel erg bang en zeiden tegen Jona: “Wat heb je dan gedaan?” Want ze wisten dat Jona op de vlucht was voor de Heer. Dat had hij hen verteld.

Het verhaal van Jona wordt van jongs af op de zondagsschool vertelt. Een spannend verhaal over een man die niet gehoorzaam was en opgegeten werd door een grote vis, drie dagen lang in de buik verbleef en uitgespuugd werd op het land. Een heel bijzonder en wonderbaarlijk verhaal als je het vergelijkt met de tijd van nu. Toen ik het verhaal van Jona weer eens las, viel mijn oog op het stukje ‘Toen werden ze heel erg bang en zeiden tegen Jona: ’Wat heb je dan gedaan?’ Want ze wisten dat Jona op de vlucht was voor de Heer.’

Hoe kan het dat de mensen bang werden wanneer Jona hen vertelt dat hij gelooft in de God van de Hemel en de Aarde. En, terwijl ze wisten dat Jona op de vlucht was voor de Heer, vroegen ze hem alsnog wat hij had gedaan. In de Herziene Statenvertaling staat ‘wat heb je dan gedaan?’ geschreven als: ‘’Hoe hebt u dit kunnen doen?’’. Dit wijst al meer op het feit dat er iets was gebeurd, wat niet had moeten gebeuren. Er was iets gebeurd wat niet aansloot bij wie Jona zei dat hij was. Het gedrag van Jona stond niet in lijn met zijn identiteit.

De keuze die Jona had gemaakt, door God ongehoorzaam te zijn, maakte dat de zeelui om hem heen angstig werden, omdat zij wisten dat dit niet in het plaatje past van een Hebreeër. Jona was zich er niet van bewust dat de keuze die hij maakte niet alleen invloed had op hemzelf, maar ook op de mensen om hem heen. Ze kwamen met z’n allen in een storm terecht, waarvoor Jona verantwoordelijk was.

Net als Jona, staan wij vrouwen ook voor vele verschillende keuzes. Ondanks dat ons leven weleens op de automatische piloot springt, staan wij vaak genoeg voor zowel moeilijke als makkelijke keuzes. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan wat er vanavond eens gekookt gaat worden, hoe je je tijd wilt besteden en wat de vervolgstappen zullen zijn in het leven. Dit zijn keuzes waar we grotendeels zelf over kunnen beslissen. Dan zijn er ook nog keuzes waar je zelf verantwoordelijk voor bent, maar waarvan ook andere mensen de gevolgen zullen ervaren. Denk hierbij aan emotionele keuzes: ga jij vandaag in woede uitbarsten of kies je een andere manier? Fysieke keuzes: toch maar weer een joint opsteken vandaag of een extra glas alcohol? Mentale keuzes: ga je roddelen over anderen of fijne gedachtes over hen koesteren? Jona maakte keuzes die niet in lijn stonden met wie hij was. Dat zorgde voor een onrustige tijd voor hemzelf, ook voor de mensen die met hem waren. Maken wij nog wel keuzes die in lijn zijn met onze identiteit in Christus? Of is het leven overspoeld met stormen?

Overdenking

Zijn de keuzes die we maken nog wel in lijn met onze identiteit in Christus?

Deel deze overdenking

  1. Beste Emilia

    Mooi geschreven en duidelijk om goede keuze.s te maken
    Die in lijn staan wie wij zijn elke dag bewust over nadenken
    Onze indentiteit ligt in Jezus van daaruit te handelen
    De Heilige Geest leid ons in het goede te doen en Gods stem te horen

  2. Marloes Bekkers schreef:

    Wauw Emilia wat een mooi en bemoedigend stuk! Heerlijk om zo over dit stukna te denken, ook om op andere manieren naar gebeurtenissen te kijken.

  3. Eunice schreef:

    Emilia, ik roep graag ‘preach it!’ naar je als je weer geïnspireerde woorden doorgeeft 😉 Bij deze een digitale. Prachtig inzicht en goed geschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap