De arend

20

mrt

Alies

De wind waait. De regen komt met bakken uit de lucht. Storm. Ergens in een hoge boom zit hij. De witte kop met de grote, gele snavel steekt af tegen de donkere lucht. De boomtop zwiept heen en weer, en de arend stijgt op. Met een paar krachtige slagen van zijn enorme vleugels vliegt hij steeds iets hoger. Dan laat hij zich meevoeren door de wind. Hij gebruikt de storm om er boven uit te stijgen. Hij gebruikt niet al zijn energie om tegen de storm te vechten, want hij kan er toch niet voor zorgen dat de storm gaat liggen. Hij bewaart zijn krachten voor belangrijkere dingen.

Ik denk dat we kunnen leren van deze vogel. In de Bijbel staan best veel vergelijkingen met de arend, of de adelaar. En dat is niet voor niks, het zijn bijzondere vogels.

Ik vond het echt interessant toen ik las dat arenden niet schuilen voor de storm. De meeste vogels doen dat wel, maar arenden stijgen juist boven de storm uit.

In jouw leven kan het soms ook stormen. Je mag dan op God vertrouwen en je door Hem boven de storm laten uittillen. Je kan proberen om hard tegen je moeilijkheden in te ploeteren, maar dat zal misschien niets aan je situatie veranderen. Het kan je veel energie kosten en misschien zie je het dan helemaal niet meer zitten. Maar: als je God zoekt en Hem vraagt of Hij je erboven uit wil tillen, kan je een veel beter beeld krijgen van je situatie.

In Deuteronomium 32:11-12 staat de volgende tekst:

‘Zoals een arend zijn nest bewaakt
en zijn vleugels boven zijn jongen uitspreidt,
en zoals hij een jong oppakt en het op zijn vleugels draagt,
zó heeft de Heer het volk geleid, alleen.
Geen andere god heeft Hem daarbij geholpen.’

Vaak maken arenden een nest bovenop een rots. Ze leggen dan één tot drie eieren, en na ruim een maand komen de eieren uit. Het duurt een tijdje voor de jongen klaar zijn om zelf te vliegen. Tot die tijd bewaken de ouders het nest en zorgen ze dat er voldoende voedsel is voor de kleintjes. Na iets meer dan twee maanden wordt het tijd dat de jongen leren vliegen. Binnen het veilige nest hebben ze al wat pogingen gedaan door met hun vleugels te klapperen, maar nu is het tijd dat ze echt gaan vliegen. De moeder vliegt boven het nest heen en weer met een prooi, om zo haar jongen uit te lokken om zelf te leren vliegen. Eentje waagt een poging: onhandig en paniekerig fladderend, doet het kleintje een poging om niet neer te storten.

Ik denk dat wij allemaal wel eens zo’n soortgelijk moment hebben meegemaakt. Vanuit het veilige nest lijkt het vliegen zo simpel, maar dan moeten we het zelf doen. ‘Kan ik het wel?’ schiet het door je heen.

Je laat je veilige omgeving achter. Dat kan letterlijk zijn, door te verhuizen naar een andere stad of misschien wel naar een ander werelddeel. Maar het kan ook door buiten je comfortzone te treden. Het kan eng zijn om iets te doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Misschien moet je een presentatie geven voor een grote groep mensen, of iemand vraagt of je voor in de kerk wil zingen. Het kan van alles zijn. Je gaat door verschillende fases heen in je leven. Al deze fases brengen nieuwe stappen en nieuwe omgevingen met zich mee. Van de basisschool naar de middelbare school, als je bent afgestudeerd en je aan het werk gaat, of als je van baan switcht. Als je aan iets nieuws begint, kan dat enorm spannend zijn.

De moederarend houdt haar jong scherp in de gaten. Vlug gaat ze achter het dappere arendje aan en vangt hem op met haar vleugels door onder hem te gaan vliegen. En precies dat beeld wordt ook hier in Deuteronomium gebruikt. De God van het volk Israël is ook onze God. Hij zal ook voor jou zorgen zoals een arend voor zijn jongen. Hij zal je oppakken en op Zijn vleugels dragen. Als je iets engs moet doen of als je stappen gaat zetten en iets nieuws gaat proberen, dan mag je er op vertrouwen dat God met je mee zal gaan en dat Hij je zal leiden!

In Jesaja 40:31 staat ook iets over een arend. Het is een bekende Bijbeltekst:

‘Maar mensen die op de Heer vertrouwen, zullen nieuwe kracht krijgen. Ze zullen opstijgen als een arend. Ze zullen lopen, maar niet moe worden. Ze zullen verder gaan, maar niet uitgeput raken.’

Als je op de Heer vertrouwt, zal je opstijgen als een arend. In een andere Bijbelvertaling staat: ‘hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar’.

Arenden vliegen op een hele bijzondere manier. Ze slaan bijna niet met hun vleugels, maar laten zich vooral dragen door de wind. Of nou ja, eigenlijk door luchtstromen: thermiek. Ze zweven meer dan dat ze vliegen, en dat kunnen ze heel erg lang volhouden. Als arenden constant met hun vleugels zouden slaan, zouden ze veel eerder moe zijn. Maar als ze dat niet doen en gewoon ‘zweven’, kunnen ze wel 6000 kilometer achter elkaar vliegen zonder te pauzeren. Dat is ongeveer vanaf hier tot de Niagara watervallen in Canada.

Als je moe en uitgeput bent, als je niet meer verder kan of wil, dan hoop ik je te bemoedigen met deze Bijbeltekst uit Jesaja 40. Als je op God vertrouwt, geeft Hij je nieuwe kracht! Het zal niet altijd zo voelen, maar Hij wil het je echt geven!

Je bent geen onhandige duif of een simpel musje, je mag vliegen als een arend!

Deel deze overdenking

  1. Shirley schreef:

    Mooie overdenking ?

  2. Noelle schreef:

    Ik heb dit gedragen worden en boven de storm getilt worden zo hard nodig nu! Maar het vertrouwen op God is dan best lastig. Papa, wilt u mij dragen boven de storm? Alstublieft ik heb u nodig Heer! U kunt mij hier uit halen.

    • Alies schreef:

      Noelle, ik bid je Zijn nabijheid toe! Vertrouwen kan super lastig zijn, maar je mag weten dat God er echt altijd is. Liefs!

  3. Liesbeth schreef:

    Erg mooi over het zweven van de arends. Dat betekent voor mij ook leren loslaten.

  4. elizabeth schreef:

    Prachtig zo herken ik Vader God, in mijn doods ervaring, vloog mijn geestelijk lichaam omhoog, ik voelde de wind van de Heilige geest,de kracht van mijn eeuwige lichaam,je bent na je dood, echt gezegend met de kracht van de Arend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap